Arı Kuşu (Merops apiaster)


Arı Kuşu (Merops apiaster)

Çok renkli bir kuş türüdür.Boğazı ve kuyruk sokumu sarıdır. Uçarken kızıl kanat altı ve koyu firar hattı görünür. Genç bireyler daha donuk renkli ve kısa kuyruklu olmaları ile tanınırlar.

Yaşam Alanı :

Su kenarındaki dik kum yamaçlarına ya da yumuşak toprak duvarlarda açtığı oyuklarda yuvalar. Ülkemizde yaz göçmenidir. Arı, sinek ve çeşitli böceklerle beslenir.

Ses : Uçuşta düzenli olarak öterler. Sesi berrak ve tekrarlıdır : "şrrrük" veya "rrrüpp".
Son baharda toplu göçleri sırasında yüksekten uçmalarına rağmen sesleri duyulur.

Tehtid Alanı : Yasadışı avcılık

Ülkemizde dağılım : Ülkemizin bütün bölgelerinde yaz aylarında görülürler.

Yayılışı : Güney Avrupa'da ve kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinde ve batı Asya görülürler. Kuvvetli göçmendirler, kışı tropikal Afrika’da geçirirler.

Avrupa Arı Kuşu


Avrupa Arı Kuşu

Avrupa arı kuşu (Merops apiaster), arı kuşugiller (Meropidae) familyasına ait bir kuş türü.

Özellikleri

Bu tür, diğer arı kuşugiller gibi zengince renkli, zarif bir kuştur. Kahverengi ve sarı üst parçaları, yeşil kanatları, siyah gagaları vardır. 27–29 cm uzunluğuna ulaşabilirler. Eşeyler benzerdir.

Beslenme

İsmindende anlaşıldığı gibi en çok arılarla beslenirler, yanı sıra böcekleri de yerler. Yemeden önce, böceği defalarca sert bir yüzeye vurarak iğnesini çıkarırlar. Her gün yaklaşık 250 arı tüketirler.

Davranış ve ekoloji

Daha çok ılıman iklimlerde açık ülkede görülen bir kuştur. Toplu halde yaşarlar. Genellikle mayıs aylarında kumsal kenarlarında, tercihen nehir kıyılarının yakınlarında yuva yaparlar. Haziran başında 5-8 tane küre gibi beyaz yumurta bırakılır. Hem erkek hem de dişi, yaklaşık 3 hafta boyunca kuluçkaya yatan yumurtalara bakar.

Yayılışı

Güney Avrupa'da ve kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinde ve batı Asya görülürler. Kuvvetli göçmendirler, kışı tropikal Afrika’da geçirirler.

Mavi Yanaklı Arı Kuşu


Mavi Yanaklı Arı Kuşu

Mavi yanaklı arı kuşu (Merops persicus), arı kuşugiller (Meropidae) familyasına ait bir kuş türüdür.

Özellikleri

Bu tür, diğer arı kuşugiller gibi zengince renkli, ince bir kuştur. Baskın olarak yeşil renklidirler. Yüzünün yanları mavi olup, göz çizgisi siyahtır. Gaga siyahtır. Sarı ve kahverengi boğazları vardır. Büyüklükleri 24–26 cm kadardır. Eşeyler benzerdir.

Davranış ve ekoloji

Akasya gibi birkaç ağaçla alt tropikal yarıçölde görülen bir kuştur. Açık ormanlık bölgelerde veya otlaklarda kışlarlar. İsmindende anlaşıldığı gibi en çok arılarla beslenirler, yanı sıra böcekleride yerler. Diğer böcekler arasından daha çok yusufçukları tercih ederler. Toplu halde yaşarlar. Kumsal kenarlarında yaptıkları yuvaya 4-8 tane küre gibi beyaz yumurta bırakılır. Hem erkek hem de dişi yumurtalara bakar. Ötüşü avrupa arı kuşuna benzer.

Yayılışları

Fas, Cezayir ve astropikal Asya, doğu Türkiye'den Kazakistan'a kadar görülürler. Kuvvetli göçmendirler, kışı tropikal Afrika'da geçirirler.

Yeşil Arı Kuşu (Merops superciliosus)


Yeşil Arı Kuşu (Merops superciliosus)

Arıkuşundan yeşil gövdesi, daha kızıl kanat altı, kızıl boğazı ve gözündeki sürme çevresindeki mavi hatla ayrılırlar. Gıdısı sarı, boğazı kızıl renklidir. Uçarken kanat altı arı kuşundan daha parlak kızıl görünür.

Yaşam Alanı: Çevrede su kaynağı olan kurak ve açık alanlarda yere ya da toprak duvarlara yuva yapar.

Ses : Arı kuşuna göre daha kısık ve tiz bir sesi var.

Tehtid : Kum almak için tepelerinin kazılması sonucu üreme alanları tahrip edilmektedir.

Dağılımı : Ülkemizde Güneydoğu anadolu Bölgesi ve Iğdır Ovası'nda yaz aylarında bulunur.